ارور 404 چیست؟! خطای 404 یکی از مرسومترین خطاهایی است که ممکن است یک کاربر وب و یا مدیر یک سایت با آن رو به رو شود. حتماً برای شما هم پیش آمده وقتی آدرس یک صفحه را در مرورگرتان جستجو می کنید، به جای باز شدن صفحه سایت موردنظر، با پیغام های خطا مواجه می شوید. ارورها و خطاهای وب یکی از مواردی هستند که به راحتی می توانند مدیران وب سایت ها را به چالش بکشانند و مشکلات و اختلالاتی را برای بازدیدکنندگان سایت بوجود بیاورند و در عین حال بر سئوی آن هم تأثیر منفی بگذارند. در این مقاله به طور کامل به شرح یکی از عمومی ترین و رایج ترین ارورهای وب، خطای 404 (خطای پیدا نشدن صفحه مورد نظر)، می پردازیم و درباره علل ایجاد ارور 404، معایب و راه حل هایی که برای رفع آن وجود دارد و در عین حال روش های به کارگیری آن برای بهینه سازی سایت صحبت می کنیم. یکی از مواردی که در خدمات سئو سایت ارائه می شود و هر سئوکارحرفه ای باید به آن مسلط باشد، انواع خطاهای 404 و روش رفع این خطاها است.
خطای 404 چیست؟ و انواع آن کدام است؟
خطای 404 (not found)، این پیام را به شما می دهد که “صفحه ی مورد جستجو یافت نشده است”. این ارورکه یکی از کدهای وضعیت پروتکل http است، به این معناست که مرورگر درخواست شما را به سرور وب ارسال کرده اما سرور نتوانسته است url سرچ شده را پیدا کند و به جای صفحه درخواستی با پیغام خطا به مرورگر پاسخ می دهد. ارور 404 نباید با اخطار server not found به معنای “سرور یافت نشده است”، اشتباه گرفته شود. این ارور، اخطاری به کلاینت(سرویس گیرنده) است که معمولاً به راحتی برطرف می شود. همچنین این خطا از نوع خطاهای محلی بوده و روی دیگر صفحات سایت تأثیر نمی گذارد. خطا ی 404 توسط خود سرور نمایش داده می شود.
البته در قالب های حرفه ای یک صفحه 404 متناسب با تم سایت طراحی می شود که در صورت بروز خطا این صفحه به بازدید کننده ها نشان داده می شود. طراحی اصولی این صفحه می تواند به بهبود تجربه کاربری کمک کند. این خطا با توجه به سروری که برای سایت به کار رفته، مرورگری که کاربران با آن جستجو می کنند و یا نحوه ی پیکربندی سایت شکل های مختلفی دارد که در هر مورد از آن ها نحوه نمایش و کلمات و عبارات به کار گرفته شده در صفحه پیغام خطا متفاوت است. اما تقریباً مفهوم همه ی آن ها یکی است. از انواع خطای 404 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- error 404
- not found 404
- http 404
- error 404 not found
- file or directory not found 404
- http 404 not found
- page not found 404
- the requested url[url] was not found on this server
عوامل ایجاد خطای 404
خطای 404 یکی از مشکلات بخش تکنیکال و فنی سایت است و ارتباطی به محتوا و کیفیت آن ندارد. اگرچه این خطا گاهی از سمت کاربر به دلیل تایپ اشتباه آدرس صفحه مورد نظرش ایجاد می شود، اما در مواردی هم به دلیل وجود مشکلات فنی موجود در زیرساخت های سایت ایجاد می شود. برخی از این عوامل عبارتند از:
- عدم اتصال سرور یا خرابی آن
- تنظیمات نادرست DNS
- تغییر ساختار سایت
- تغییر آدرس صفحه
- حذف صفحات بدون تغییر url یا آدرس صفحات قدیمی به url یا آدرس صفحات جدید
- تغییر دامنه بدون انتقال(ریدایرکت) همه آدرس های قدیمی به سایت جدید
- اشتباه در پیکربندی سایت و یا اجرای فایل htaccess
- از دست رفتن تصاویر، ویدئوها و یا هر محتوای دیگر
چرا باید خطای 404 را برطرف کنیم؟
وظیفه رفع ارور 404 بر عهده تیم سئو فنی سایت است. وقتی خطای 404 به وجود می آید، اعتماد ربات ها و خزنده های موتورهای جستجو به سایت شما کم شده و شناسایی و ایندکس صفحات جدید به خوبی انجام نمی شود و جایگاه و رتبه سایت در نتایج جستجو و سئوی آن تحت تأثیر منفی قرار می گیرد. علاوه بر این، تجربه ی ناخوشایندی که کاربران از دیدن صفحات 404 پیدا می کنند، باعث کاهش آمار بازدیدکنندگان سایت و از دست دادن مشتریان و در نهایت کاهش نرخ تبدیل (conversion rate) می شود. بنابراین از آنجا که این خطا عملکرد سایت را زیر سوال می برد، رفع خطای 404 برای مدیر وب سایت اهمیت زیادی دارد. اگر می خواهید به صفحه اول گوگل برسید، باید روی همه ی جوانب سلامتی سایت از جمله رفع ارور 404 مسلط باشید.
همانطور که گفتیم، خطای 404 می تواند روی سئو سایت تاثیر بسیار مخربی داشته باشد. با این حال نکته مهم این است که حتی نیاز نیست همه ی این خطاها را رفع کنید! صفحه ای که بازدیدی ندارد یک ارور 404 خطرناک محسوب نمی شود. با این حال باید به کمک ابزار تحلیل و بررسی سئو سایت مثل اسکریمینگ فراگ بررسی کنید که در صفحات دیگر سایت به این صفحه لینکسازی نشده باشد.
چگونه صفحات 404 را پیدا کنیم و این ارور را برطرف کنیم
روش های مختلفی برای پیدا کردن صفحات 404 وجود دارد. البته که برای برطرف کردن خطای 404 باید ابتدا این صفحات را در سایت خود پیدا کنیم. استفاده از ابزار گوگل مثل گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول، استفاده از ابزار اسکریمینگ فراگ و استفاده از ابزارهای اسکن آنلاین سایت روش هایی هستند که در ادامه می خواهیم در رابطه با هر یک توضیح مختصری بدهیم.
· پیدا کردن صفحات 404 با استفاده از سرچ کنسول گوگل
بهترین روش پیدا کردن صفحات 404 استفاده از گوگل وبمستر است. البته در نظر داشته باشید که سرچ کنسول گوگل به شما گزارش می دهد و همانطور که گفتیم، همه ی صفحات 404 نیازی به رسیدگی ندارند.
در این روش ابتدا وارد سرچ کنسول شوید. سپس سایت مورد بررسی را باز کرده و بعد از کلیک روی گزینه ی pages ، تب not indexed را انتخاب کنید. گزارشات not indexed همان صفحات 404 شما هستند.
· پیدا کردن صفحات 404 با استفاده از ابزار اسکریمینگ فراگ(screaming frog)
به کمک ابزار اسکریمینگ فراگ به راحتی می توان لینک های شکسته شده را پیدا کرد. برای این کار ابتدا آدرس سایت را در این ابزار وارد کرده و سپس در منوی بالای آن روی گزینه ی response codes کلیک کنید. در آخر از قسمت فیلترها، گزینه ی client error(خطای کاربر) را انتخاب نمایید. در اینجا لیستی از صفحات 404 برای شما نمایش داده خواهد شد. مدت زمان آنالیز سایت برای پیدا کردن خطای 404 بستگی به حجم وبسایت شما دارد.
· استفاده از ابزارهای آنلاین اسکن سایت
بسیاری از وب سایت ها وجود دارند که به صورت آنلاین سایت شما را آنالیز می کنند. سایت هایی مانند “Online Broken Link Checker” به شما این امکان را می دهند که به صورت آنلاین مشکلات سایت را بررسی کنید. میتوانید عین همین عبارت را در گوگل جستجو کنید تا با تعداد زیادی از این سایت ها آشنا شوید. لیست پرکاربردترین این سایت ها:
- https://www.semrush.com/
- https://www.deadlinkchecker.com/
- https://www.brokenlinkcheck.com/
- https://ahrefs.com/broken-link-checker
روش های برطرف کردن خطای 404
اگر در صفحه ای ارور 404 اتفاق بیفتد، این بدان معنی نیست که دیگر نمی توان از محتوای آن صفحه بازدید کرد. زیرا راه حل های مختلفی برای رفع این خطا وجود دارد. اگر شما به عنوان یک وبمستر میخواهید ارور 404 سایت را رفع کنید باید ابتدا بررسی کنید این ارور چرا به وجود آمده است و درجه اهمیت آن چقدر است. گاهی وقت ها نیاز به هیچ کار خاصی نیست زیرا صفحه 404 به وجود آمده بازدید ندارد و در هیچ کجای سایت هم به آن لینک سازی نشده است.گاهی از اوقات صفحات مهم به صورت اتفاقی دچار مشکل می شوند و یا ممکن است با ناآگاهی یک عضو تیم محتوا یو آر آل ها بدون اطلاع مدیر سئو عوض شوند. در هر صورت برای رفع ارور 404 ابتدا باید دلیل موضوع را بررسی کنید.
- رفع خطای 404 توسط مدیر سایت:
- لینک سازی داخلی را بررسی کنید. شاید به صفحاتی که دیگر وجود ندارند لینک داده باشید.
- تنظیمات DNS و دامنه ها را بررسی کنید. شاید دامنه ی سایت به یک DNS نادرست متصل شده است.
- آدرس صفحات قدیم را به صفحات جدید ریدایرکت(منتقل) کنید. (ریدایرکت 301) برای این کار اول بررسی کنید که واقعا این صفحه ارزش ری دایرکت کردن را داشته باشد. اگر صفحه ترافیک ندارد، نیازی به ری دایرکت 301 نیست و پیشنهاد می کنیم از ری دایرکت 410 استفاده کنید.
اگر سایت شما وردپرس است یکی از متداول ترین راه ها برای اینکه ارور 404 را حل کنید این است که یکبار تنظیمات پیوندهای یکتا رو مجدد ذخیره کنید.
- رفع خطای 404 توسط کاربر:
از طرف دیگر گاهی اوقات شما به عنوان بازدید کننده با این مشکل مواجه می شوید. با وجود فیلترینگ گسترده این روزها (چه از سمت سرویس های خارجی برای ایرانیان و چه فیلترهای داخلی) دیدن این مشکل (به اشکال مختلف) بسیار متداول است. خیلی از وقت ها سایت مورد نظر شما مشکل ندارد و ایراد از سرویس دهنده اینترنت شما یا پاک نکردن کش مرورگر است. گاهی از اوقات هم سایت مورد نظر (به خصوص در مورد سرویس هایی که دسترسی ایران را محدود می کنند مانند گوگل آنالیز) تنها با پراکسی یا عوض کردن آی پی باز می شود.
- یک بار از مرورگرتان خارج شده و دوباره وارد آن شوید.
- درستی لینک تایپ شده را بررسی کنید.
- کش مرورگرتان را پاک کنید. ممکن است برخی آدرسهای قدیمی در کش باقی مانده باشند.
- پراکسی مرورگر را چک کنید و آن را یکبار خاموش کنید. ممکن است سرویس پراکسی شما قطع باشد.
- از نرم افزارهای IPchanger استفاده کنید.
- از دستگاه یا مرورگر دیگر امتحان کنید.
- به پشتیبانی سایت اطلاع دهید.
چطور به کمک صفحه 404 وب سایت را بهینه کنیم؟
ارورهای 404 با وجود همه ی معایبی که در ظاهر دارند، اما با روش هایی خلاقانه می توان از آن ها برای بهینه سازی صفحات سایت استفاده کرد. وجود لینک های مرتبط با موضوعات جستجو شده در صفحات 404، کاربر را به جای خارج شدن از سایت، به صفحات دیگری از سایت شما هدایت می کند. علاوه بر این، فراهم کردن امکان سرچ برای کاربر در صفحه 404، نمایش نظرات کاربران در آن، قرار دادن مطالب طنز و … راهکارهایی هستند که باعث می شوند ترافیک سایت شما به طور چشمگیری افزایش یافته و سئوی آن بهبود پیدا کند.
نتیجه گیری
ارور 404 یکی از متداولترین خطاهای وب است. این خطا زمانی نشان داده می شود که سرور سایت نتوانسته باشد صفحه ی مورد جستجوی کاربر را به او نشان دهد. اشتباه در نوشتن url مورد جستجو، حذف یا انتقال صفحه و همچنین مشکلات فنی در سرور از عوامل ایجاد ارور 404 هستند. راه حل هایی که برای رفع این ارور وجود دارد، بسته به اینکه این خطا از طرف کاربر باشد و یا اینکه به دلیل اشکالات فنی و ساختاری سایت ایجاد شده باشد، متفاوت است. وجود این خطا به خودی موجب تضعیف عملکرد سایت شده و می تواند روی سئوی آن تأثیر منفی بگذارد. اما راهکارهایی هم وجود دارند که می توان با به کارگیری آن ها از صفحات 404 برای بالا بردن آمار بازدید و ترافیک سایت و همچنین بهینه سازی آن استفاده کرد.
منبع : hostinger
3 پاسخ
من توی سرچ کنسولم یه عالمه ارور 404 میگیرم که یهو به وجود اومده چطور رفع کنم؟ تا همین هفته پیش وجود نداشت
سلام بررسی ارور های سایت بدون دسترسی امکان پذیر نیست برای این مورد لطفا آدرس سایت رو به پشتیبانی در تلگرام بفرستین:
09223896531
سلام چه زمانی این ارور 404 میتونه برای سایتمون خطر ساز بشه؟ چون توی سایتمون خود به خود به این ارور برخوردیم و ارتباط با سرورمون قطع شد و متاسفانه بک آپ نداشتیم آیا داده هامون از دست میره؟