استفاده درست از نقشه سایت یا همان sitemap می توانند در بهبود وضعیت سئو سایت شما تاثیر بسیار خوبی بگذارد. هر پشتیبان فنی سایت به نحوه راه اندازی سایت مپ مسلط است. دقیقا به همین علت است که پکیج پشتیبانی سایت پنتازوم شامل خدمات ساخت نقشه سایت و بهینه سازی آن است. بدون سئو شانس زیادی برای فروش ندارید. درست به همین دلیل است که باید به دنبال روش های بهینه سازی سایت باشید. راه اندازی و بهینه سازی نقشه سایت یکی از مواردی است که در بهبود سئو سایت به شما کمک می کند. چه خودتان این کار را انجام بدهید چه از یک متخصص سئو و پشتیبانی فنی سایت بخواهید این کار را انجام بدهد، این مقاله پنتازوم به شما کمک می کند تا دید خوبی در مورد اهمیت نقشه سایت و نکات مهم در بهینه سازی انواع سایت مپ داشته باشید.
سایت مپ (sitemap) یا نقشه ی سایت چیست ؟
به زبان ساده، سایت مپ نقشه ای کلی از وب سایت شماست که لیستی از تمامی صفحات و url های سایت را دارد که به ربات ها و الگوریتم های موتورهای جستجوگر، برای اینکه بتوانند قسمت های مختلف سایت شما را بهتر شناسایی کنند این امکان را می دهد که بتوانند به این فایل سایت مپ رجوع کنند تا از لینک های موجود در آن، برای ایندکس (فهرست بندی) صفحات سایت استفاده کنند و راحت تر مطالب و محتوای وب سایت را بررسی کنند. ربات ها همچنین جزئیات بیشتری از جمله اهمیت هر صفحه، ارتباط صفحات با یکدیگر، توضیحات متا صفحات، بروز رسانی های جدید را نیز در مورد صفحات مختلف سایت شما از نقشه سایت متوجه شوند.
نقشههای سایت که انواع مختلفی دارند در بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO) به شما کمک می کنند. اما چطور این کار را انجام می دهند؟ سایت مپ ها کمک می کنند تا وبسایت ها تا با دقت و سرعت بیشتری توسط موتورهای جستجو شناسایی و ایندکس شوند. این نقشهها دسترسی به محتوای سایت را برای رباتهای جستجو ساده می کنند.جایی که هر میلیثانیه در پیدا کردن مشتری مهم است، نقشههای سایت به موردی ضروری برای هر استراتژی SEO موفق تبدیل شدهاند. آنها نه تنها به شما کمک میکنند تا محتوای خود را به طور موثرتری ارائه دهید، بلکه از ترفندهای بهینه کردن نقشه سایت برای SEO بهرهمند میشوید که در نهایت به افزایش دید و ترافیک وبسایت منجر میشود.
تاثیر سایت مپ سئو SEO
نقشههای سایت نه تنها برای کمک به موتورهای جستجو در فهم بهتر ساختار وبسایت شما ضروری هستند، بلکه مزایای زیادی دارند که به بهبود سئو سایت شما کمک می کنند. استفاده از نقشههای سایت میتواند در چندین بخش کلیدی روی SEO تاثیر مثبت داشته باشد:
- افزایش سرعت ایندکس شدن:
وقتی محتوای جدیدی را در سایت منتشر می کنید، داشتن نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک میکند تا این صفحات جدید را سریعتر کشف کنند. این موضوع میتواند به شما کمک کند تا محتوای خود را به سرعت به بازدیدکنندگان نشان بدهید!
- مدیریت بهتر محتوای تکراری:
نقشههای سایت به شما امکان میدهند که نسخههای کانونیکال (canonical) صفحات خود را به موتورهای جستجو معرفی کنید، که میتواند به جلوگیری از مشکلات مربوط به محتوای تکراری کمک کند. این ویژگی برای وبسایتهای بزرگ با صفحات مشابه ضروری است.
- بهبود بازیابی صفحات یتیم یا اورفن Orphan :
صفحات یتیم صفحاتی هستند که هیچ لینک داخلی به آنها اشاره نمیکند. نقشههای سایت به شما امکان میدهند این صفحات را به موتورهای جستجو معرفی کنید، به طوری که این صفحات نیز شانس برابری برای ایندکس شدن و نمایش در نتایج جستجو داشته باشند.
- افزایش کارایی crawling:
با تعیین اولویتهای صفحات در نقشه سایت، شما به موتورهای جستجو کمک میکنید تا منابع خود را برای crawling بهینه کنند. این موضوع به ویژه برای وبسایتهای بزرگ با تعداد زیادی صفحه واقعا می تواند تاثیر زیادی بر بهبود سئو سایت داشته باشد.
سایت مپ باعث می شود که همه موتورهای جست و جوگر مانند یاهو بینگ و گوگل از سایت مپ سایت شما برای پیدا کردن صفحات مختلف استفاده کنند، بنابراین اگر sitemap مناسبی ایجاد کرده باشید می توانید سئوی وب سایت خود را افزایش دهید و مطالب وب سایت خود را در رتبه های بهتری از نتایج کاربران مشاهده کنید. همینطور وجود نقشه سایت باعث میشود تا تغییراتی که در قسمت های مختلف سایت خود ایجاد میکنید، سریعتر به گوگل اطلاع داده شود .اما در صورت عدم وجود سایت مپ احتمال اینکه ربات های گوگل نتوانند به خوبی مقالات شما را شناسایی و ایندکس کنند وجود دارد و درنتیجه ممکن است عملا تمامی زحمات شما به باد برود.حتی ممکن است گاهی یک یا چند صفحه شما توسط گوگل فهرست بندی نشود.
در چه شرایطی حتما باید برای ساخت و ثبت نقشه سایت خود اقدام کنید؟
اگر سایت شما در یکی از شرایط پایین قرار دارد، پیشنهاد میشود تا بدون در نظر گرفتن هیچ شرطی، برای ساخت و ثبت نقشه سایت خود اقدام کنید:
1.به تازگی سایت خود را راه اندازی کرده و هنوز فرصت مناسبی برای ایجاد لینک داخلی و لینک خارجی پیدا نکرده اید.
2.سایت شما از صفحات دسته بندی (category) و تگ (tag) استفاده میکند و لینک های داخلی کمی به آنها وجود دارد. (گاها صفحات آرشیو با سرعت کمی ایندکس میشوند)
- url های های سایت شما به صورت داینامیک است.
4.سایت بزرگی دارید که تعداد صفحات آن به شدت زیاد است.
5.برخوردار نبودن از حالت مناسب درساختار لینک سازی داخلی سایتتان و دارا بودن صفحات بدون لینک زیاد.
6.صفحاتی دارید که به دلیل به کار رفتن کد های ajax، flash و غیره در آن، به سختی توسط موتورهای جستجو ایندکس میشوند.
7.قصد دارید اهمیت یک یا چندی از صفحات سایت خود را نسبت به دیگر صفحه ها افزایش دهید.
8.دائما در حال به روز رسانی محتواهای خود هستید و میخواهید هر بار سریعا گوگل از این بروز رسانی ها مطلع شود.
نکات کلیدی در مورد استفاده و ایجاد سایت مپ
- اگر وب سایت شما تعداد صفحات بسیار زیادی دارد به پیشنهاد گوگل باید سایت مپ های خود را به چندین فایل sitemap تقسیم کنید. از آنجایی که سایت مپ ها حداکثر می توانند 50 هزار لینک را در یک فایل پشتیبانی کنند، اگر وب سایت شما بیش از این عدد لینک دارد باید حتما از چندین فایل سایت مپ استفاده کنید.
- سایت مپ ها برای هر لینک تاریخی در نظر می گیرند ، اگر به صورت دستی اقدام به تغییر آن ها می کنید (در صورتی که محتوای جدیدی ایجاد کرده اید و یا محتوای خود را به روز کرده اید) توجه داشته باشید که زمان دقیقی را وارد کنید و تا جایی هم که می توانید این تاریخ ها را تغییر ندهید، چرا که از چشم گوگل می تواند حرکت اسپمی در نظر گرفته شود که قطعا برای سئوی کلی وب سایت جالب نخواهد بود و بر خلاف قوانین سئو میباشد.
انواع سایت مپ یا نقشه سایت
سایت مپ ها از نظر فرمت، به چند دسته تقسیم میشوند. از جمله:
- سایت مپ XML : این نوع نقشهها بیشتر برای موتورهای جستجو طراحی شدهاند. آنها به رباتهای جستجو کمک میکنند تا ساختار وبسایت را درک کرده و به سرعت به تمام صفحات مهم دسترسی پیدا کنند. نقشههای سایت XML میتوانند شامل اطلاعات اضافی مانند تاریخ آخرین بهروزرسانی صفحات و اولویت صفحات نسبت به یکدیگر باشند که به موتورهای جستجو کمک میکند تا درک بهتری از اهمیت صفحات داشته باشند.
- سایت مپ HTML : این نوع نقشهها بیشتر برای کاربران طراحی شدهاند و به آنها کمک میکنند تا به راحتی در وبسایت جستجو کرده و به صفحات مختلف دسترسی پیدا کنند. نقشههای سایت HTML معمولاً به صورت یک صفحه وب با لینکهایی به تمام صفحات وبسایت ارائه میشوند و میتوانند به عنوان یک ابزار کاربردی برای بهبود تجربه کاربر و همچنین سئو SEO تلقی شوند.
- سایت مپ TXT
- سایت RSS
بهترین فرمت نقشه سایت برای بهبود سئو و ایندکس سایت کدام است؟
به توصیه ی گوگل، بهترین فرمت برای استفاده در جهت بهبود سئو و ایندکس سایت، فرمت XML است که اغلب سایت ها از آن استفاده میکنند. اما گاها برخی از سایت ها برای ایندکس بهتر مطالب خود، برای ویدئو و تصاویر سایت خود هم نقشه جداگانه ای را ثبت میکنند.
مزایا ی استفاده از سایت مپ تصاویر و سایت مپ ویدئو با فرمت XML :
1.ایندکس بهتر محتوای تصویری سایت.
2.افزایش احتمال قرار گرفتن محتوای تصویری در GOOGLE IMAGE و GOOGLE VIDEO و جذب بیشتر مخاطب.
3.احتمال قرار گرفتن ریچ اسنیپِت (RICH SNIPPET) برای ویدیو ها (اطلاعات بیشتر در مورد ویدیو های سایت در صفحات جستجو گوگل، به همراه ستاره های امتیاز دهی)
سخن آخر
در این مقاله با مفهوم سایت مپ، انواع آن از لحاظ فرمت و محتوا و تاثیر آن بر سئو آشنا شدید.
با استفاده از نکات گفته شده در این مقاله می توانید وب سایت خود را از لحاظ سئو بسیار بهینه کنید و با ایجاد sitemap شاهد دریافت ترافیک ورودی بیشتر به وب سایت خود باشید . اگر برای مشاوره رایگان سئو نیاز به کمک دارید، روی پنتازوم حساب باز کنید.
2 پاسخ
واقعا نقشه سایت تاثیر دارع اونقدرا؟ یا فقط یه کار روتین هست انجام میدین؟
ست کردن نقشه سایت یک قدم دیگر هست از تلاشی که برای سایت انجام میشه تا رنک بگیره. نمیشه گفت سایت مپ بیفایده هست. ولی خب بسیاری از سایت ها هم هستند در حوزه رقابتی ساده تر اصلا بدون سایت مپ رنک گرفتن. ولی وقتی یه قابلیتی هست برای بهبود سئو چرا استفاده نکنیم؟!