انتخاب نام URL بر اساس قوانین سئو

انتخاب درست url در سئو چه اثر مثبتی روی سایت داره؟! آیا واقعا انتخاب نام URL روی سئو اون صفحه تاثیر داره؟! اگه بله پس چیکار کنیم یه مطلب بنویسم که آدرس هم سئو شده باشه؟! برای انتخاب نام URL باید چه نکاتی رو در نظر بگیریم؟ همونطور که در دنیای اطرافمون برای هر چیزی آدرس فیزیکی وجود داره، در دنیای مجازی هم هر چیزی آدرس مجازی خودش رو داره. URL آدرس دیجیتالی هست که برای هر محتوا و فایل انتخاب می کنیم. انتخاب یک URL خوب یه هنره و باید طوری انجام بشه که به زیبایی بتونه مفهوم محتوای هر فایل یا صفحه از سایتمون رو نشون بده تا هم برای کاربران واضح باشه هم سیگنال خوبی برای الگوریتم های گوگل باشه تا بتونن هر چه بهتر محتوای صفحه هامون رو درک کنن و برای موتورهای جستجو بهینه کنن.
انتخاب صحیح URL، در کنار بقیه موارد سئو داخلی می تونه در بهبود رتبه سایتمون موثر باشه. برای مثال با نگاه کردن به این آدرس pentazoom.ir/shop به سادگی متوجه می شیم که مربوط به بخش فروشگاهی سایت پنتازوم هست. یا با دیدن pentazoom.ir/contact-us متوجه می شیم که این آدرس متعلق به صفحه “تماس با ما” مجموعه پنتازوم هست. این نکات برای محتوای چندرسانهای مثل عکس، فیلم و فایل صوتی هم صدق می کنه چون همه این فایل ها با داشتن آدرس قابل دسترس هستن.
در این مقاله قراره در کنار هم ببینیم URL دقیقا چیه و چطور می تونیم برای محتوا و صفحات وبسایت مناسب ترین URL رو انتخاب کنیم که به سئو سایت هم کمک کنه و از چه مواردی باید دوری کنیم. پس تا آخر این مطلب همراه پنتازوم باشین.
URL چیست؟
قبل از اینکه به بررسی اثر انتخاب url در سئو بپردازیم، یک قدم بریم عقب! اصطلاح URLمخفف عبارت Uniform Resource Locator هست. به زبون ساده URL آدرس اختصاصی رسیدن به هر فایل، محتوا، صفحه و کلا هر چیزیه که در اینترنت وجود داره.
بخش های اصلی در URL
هر URL سه بخش اصلی داره که این بخش ها با :// و . و / از همدیگه جدا می شن.

طرح پروتکلی (scheme) : بخش اول پروتکل ارتباطیه که روشی برای انتقال و تبادل داده بین مرورگر وب و سرور استفاده می شه تا بتونیم به وبسایت ها دسترسی پیدا کنیم. پروتکل http نوع ساده با امنیت پایین تر هست که اخیرا خیلی ازش استفاده نمی شه. پروتکل https با رمزنگاری SSL این اطلاعات رو با امنیت بالا انتقال می ده. در چند سال اخیر استفاده از این پروتکل امن رایج تر شده که از ارائه دهنده های هاست قابل خریداری هست. البته پروتکل های بیشتری وجود دارند ولی دو مورد http و https معروف ترینشون هستن.
آدرس وبسایت: بخش میانی نام دامنه یا همون آدرس اصلی وبسایت رو نشون می ده. مثلا pentazoom.ir آدرس وبسایته که ما برای این سایت از پسوند دامنه ir استفاده کردیم. با این آدرس به صفحه اصلی یا صفحه خانه وبسایت پنتازوم میتونین وارد بشین.
مسیر هر صفحه یا محتوا : اگه قصد داشته باشیم یکی از محتواها یا صفحات سایت رو ببینیم نیازه تا آدرس خاص اون صفحه یا محتوا رو به ادامه آدرس وبسایت وارد کنیم. برای مثال pentazoom.ir/contact-us صفحه تماس با ما رو نشون میده. بعضی از وبسایت ها ممکنه برای قسمت مسیر URL از دسته بندی های غیر ضروری هم استفاده کنن اما به دلایلی مثل خوانایی بیشتر یا جلوگیری از استفاده بیش از حد از کلمه های کلیدی و طولانی شدن بهتره که از دسته بندی ها تو مسیر صفحه ها استفاده نکنیم.
تاثیر انتخاب نام URL در سئو
یکی از موارد سئو داخلی وجود کلمه کلیدی در URL هست چون موتور های جستجو برای نشون دادن نتایج جستجو این عامل رو در نظر میگیرند. علاوه بر این یک URL با مسیر مختصر و مفید که به خوبی نشون دهنده محتوا باشه هم سیگنال درستی رو به موتور جستجو می رسونه و هم کاربر پسندتره.

برای مثال اگه یه کاربر با نگاه کردن به URL سئو شده یک صفحه مطمئن بشه که مطلبی که دنبالش می گرده رو می تونه ازش پیدا کنه رضایتش بیشترمی شه و زمان ماندگاریش داخل سایت بیشتر می شه ولی اگه URL مبهم باشه و سئو شده نباشه ممکنه باعث زیاد شدن نرخ پرش از سایت بشه. پس یک URL اگه طول مناسب و کلمه کلیدی رو در خودش داشته باشه میتونه در کنار بقیه فاکتورهای سئو داخلی به رتبه سایت کمک کنه.
6 نکته برای ساخت URL سئو شده
تا اینجا با تعریف URL ها و تاثیری که آدرس درست می تونه روی سئو داشته باشه آشنا شدیم. اگر می خواین برای صفحات و محتواهای سایتتون URL سئو شده بسازید خبر خوش اینه که اصلا کار پیچیدهای نیست و با رعایت چند نکته به سادگی می تونین URL هایی داشته باشین که هم برای الگوریتم های گوگل و هم برای کاربران بهینه باشن. در ادامه این 6 ترفندی که برای بهینه کردن URL ها برای سئو نیازه رو باهم بررسی می کنیم:
1.داشتن گواهی SSL
چند سالیه که گوگل صاحبان سایت رو به دلیل امنیت بالایی که پروتکل https ارائه میده مجبور به خرید گواهینامه SSL کرده. موتورهای جستجو سایت هایی که با https شروع می شن رو به عنوان سیگنال رتبه بندی در نظر می گیره. پس بهتره سعی کنین برای وبسایت و محتواهایی که تو اینترنت می ذارین از پروتکل https استفاده کنین و از پشتیبانی هاست سایت برای دریافت گواهی SSL اقدام کنین.
علاوه بر اهمیتی که گواهی SSL برای موتورهای جستجو داره، برای کاربران هم امن بودن صفحات وبسایت مهمه. خیلی از کاربران اگه وارد سایتی بشن که از پروتکل http استفاده می کنه ممکنه از ادامه حضور در سایت صرف نظر کنن و این نرخ پرش رو زیاد می کنه و روی سئو تاثیر منفی می ذاره.
2.اهمیت پسوند دامنه در URL و سئو
طبق الگوریتم های سرچ گوگل انتخاب پسوند دامنه به طور مستیم روی بهبود سئو سایت تاثیر نداره، اما بر اساس رفتاری که کاربران موقع بازدید سایت ها از خود نشون میدن میشه نتیجه بگیریم که پسوندها می تونن به طور غیر مستقیم روی رتبه سایت تاثیر داشته باشن. برای مثال اگه دو وبسایت اسم مشابه و حتی تکنیکهای سئو مشابهی رو داشته باشن سایتی که پسوند دامنه .com داشته باشه رتبه بیشتری می گیره.این بخاطر اعتماد بیشتر کاربران به این پسوند نسبت به بقیه پسوند ها هست. پس دامنه ها هر چی معروفتر یا قابل اعتمادتر باشن میتونن شانس بیشتری برای بهبود سئو به سایت بدن. پسوند های .ir ، .edu ، .org و .co چندمثال دیگه از پسوند دامنه های معروف هستن.

3.طول مناسب آدرس URL
میزان طول مورد قبول برای URL چیزی بین 3 یا 4 کلمه هست. طول کوتاه URL به تایپ سادهتر و خواناتر شدن مخصوصا برای به اشتراک گذاری شدن آدرس و به یادموندنیتر شدن آدرس سایت کمک می کنه. ویژگی کاربر پسند بودن URL هایی که طول کوتاه دارن در نهایت می تونه وبسایت رو به رنک برتر برسونه. اصلا یکی از دلیل هایی که بهتره از دسته بندی های تو در تو برای آدرس استفاده نکنیم اینه که باعث طولانی شدن لینک می شه.
طبق تحقیقات بکلینکو سایت هایی که بالاترین رتبه ها رو دارن طول URL شون حدودا بین 50 تا 60 کاراکتره. همچنین ادامه این تحقیقات نشون داده اگه طول کاراکترها بیشتر از 80 باشه ممکنه تاثیر منفی روی رتبه بندی سایت بذاره.
4.اهمیت با معنا و قابل فهم بودن URL
یکی از ویژگی های URL سئو شده اینه که با خوندنش متوجه بشین چه محتوایی داره و قراره با کلیک بر روی این آدرس چه چیزی رو ببینین. همونطور در بخش های قبلی این مقاله گفتیم موتورهای جستجو برای نشون دادن نتایج جستجو نام URL رو در نظرمی گیرن. یک آدرسی که به خوبی محتوای داخلش رو توصیف کنه احتمال اینکه رنک بهتری تو صفحه جستجوی گوگل بگیره رو بیشتر می کنه. پس برای URL باید از استفاده لغت های مخفف نامفهوم، کلمات فینگیلیش یا کلمات غیر قابل فهم برای موتورهای جستجو یا کاربران دوری کنیم.

از ویژگی های خوب دیگه لینک واضح اینه که کاربران این آدرس ها رو بهتر یادشون می مونه و موقع جستجو کمتر اشتباه می کنن چون همونطور که می دونین اگه در نوار جسجو آدرسی رو تایپ کنن که وجود نداره و اشتباهه به صفحه 404 برمیخورن که به سئو سایت ضربه می زنه. به جز موارد گفته شده برای بازاریابی هم خوبه چون یک آدرس با معنا موقع به اشتراک گذاری تاثیر بیشتر در برندینگ و … می ذاره.
5.عدم استفاده از اعداد و کاراکتر ها
استفاده از اعداد و کاراکترها در URL سایت به دلیل اینکه در بیشتر موقع ها ممکنه خوانایی رو کم کنه برای سئو مضر به حساب میاد چون درک صفحات و محتوای سایت رو برای الگوریتم های جستجو مشکل می کنه. مثلا برای آدرس www.example.com/12345 محتوای صفحه هم برای کاربر و هم برای موتورهای جستجو مبهمه. کاراکتر ها هم همین حالت رودارن. تنها کاراکتری که آزادانه میتونم تو URL ها بیاریم خط فاصله یا – هست.
یک دلیل دیگه برای عدم استفاده از کاراکترها اینه که بعضی از این علائم برای سایت معنای خاصی دارن مثلا ؟ و # مربوط به کمپین های تبلیغاتی میشن و در حالت عادی نباید برای انتخاب اسم مسیر این کاراکترها رو استفاده کرد.
البته در بعضی از سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس موقع انتخاب آدرس ها این موارد چک می شه و اجازه نوشتن کاراکترهای غیرمجاز داده نمی شه.
6.URL فارسی یا انگلیسی؟
درسته که استفاده از زبان فارسی برای آدرس ایرادی نداره و حتی بخاطر وجود کلمه کلیدی در این آدرس ها ممکنه از این نظر برای سئو مفید باشه، ولی بهتره که معادل انگلیسی کلمه کلیدی برای اسم آدرس انتخاب بشه. دلیل هایی وجود داره که باعث می شه کلمه های فارسی داخل لینک نیاریم. این دلیل ها شامل موارد زیر می شن:
- مشکل ناخوانا و طولانی شدن URL فارسی به دلیل بهم ریختگی UTF8 در موقع به اشتراک گذاری لینک
- سئو کمتر به دلیل طولانی شدن آدرس بخاطر مشکل UTF8
- ایندکس سریع آدرس های انگلیسی
اگر تصمیم گرفتید از URL انگلیسی استفاده کنین باید به این نکته توجه کنین که حروف کوچک و بزرگ برای آدرس ها با هم تفاوت دارن. یک اشتباه کوچیک موقع تایپ حروف کوچک و بزرگ می تونه کاربران رو به صفحه 404 ببره. پس برای جلوگیری از این مشکل سعی کنین همیشه فقط از حروف کوچک انگلیسی استفاده کنین.
نکته دیگه اینه که اگه معادل انگلیسی عبارت فارسی رو نمی دونین می تونین از دیکشنری کمک بگیرین. از اونجایی که ترجمه بعضی از کلمات مربوط به حوزه های تخصصی حساس تره، بهتره عبارت ترجمه شده رو داخل گوگل سرچ کنین تا از درست بودن ترجمه عبارتی که مدنظر دارین مطمئن بشین.
دیدگاهتان را بنویسید